FOTOGALERIE: ZDE
Podrobnější informace k nabízeným pivům: ZDE
Informace k trapistickým pivům: ZDE
Klášterní a trapistická piva
Klášterní pivovary většinou vařily pivo pro svou potřebu a později i pro své okolí. Ve většině se výroba do 20. století nezachovala. V druhé polovině 20. století zaznamenává obliba belgického piva svůj vzestup a rodinné pivovary se zabývají obnovou těchto piv. Vaří se podle původních klášterních receptů. V Belgii je více než 700 značek piv . Klášterní a především trapistická piva v nich mají své důležité místo nikoli v objemu produkce, ale pro svoji unikátnost. Piva jsou chuťově různorodá a díky tradičnímu svrchnímu kvašení, což je starší způsob výroby piv je obsah alkoholu vyšší. Tento způsob svrchního kvašení je odlišný od tolik rozšířeného a mladšího "ležákového" spodního kvašení ječmenného sladu za studena. Mnohdy se využívá kvašení několika druhů sladů, bylinných přísad, praženého sladu nebo vícenásobného množství sladu a piva tak procházejí vícenásobnou fermentací a dokvašováním v láhvích. Proto mívají tato silná piva rozmanité tóny chutí a vůní. Některá vybraná silnější piva jsou ročníková a mnohdy jsou vhodná i pro archivaci a jejich aroma se při dozrávání vyvíjí.
Trapistická piva jsou silné a plné nápoje, jejichž produkce má své přesné regule. Pivo musí být uvařeno přímo v komplexu kláštera samotnými řádovými bratry a nebo pod jejich přímým dohledem. Trapistický pivovar nemá za cíl vytvářet zisk. Část z výnosů je věnována na podporu soběstačnosti opatství a na údržbu kláštera. Zbytek je věnován na charitu a potřebným. Většina zisku je věnována na dobročinné účely.